18 Haziran 2016 Cumartesi

Son Kart Sizde Olmalı

Günlük hayatımızda birçok konuda insanları ikna etmeye ihtiyaç duyarız.İkna kabiliyeti yüksek olan kişiler iyi konuşmacıdırlar.Hepimizin bildiği gibi onlar toplum gözünde sihirbazlardır.Çünkü kabul etmeyeceğimiz şeyi bize kabul ettirmişlerdir.
  İkna ve tartışma yöntemlerinden birisi olan "Son Kart" taktiği,birçok kişi tarafından bilinse dahi uygulamada herkesin kullanabileceği birşey değildir.
Pazarlıklarda her zaman karşılıklı tavizler verilir.İyi bir anlaşmada her iki tarafında çıkarına olur tavizler.

Peki "Son Kart" taktiği nasıl uygulanır?


KARŞINIZDAKİNİ TANIYIN

-Anlaşma öncesinde pazarlık yapacağımız kişi veya kurum hakkında piyasa araştırması yapalım(Önceki anlaşmalarına,anlaşmaya sadakatlerine,fiyat kırma politikaları gibi bize karşı uygulayacakları teknikleri öğrenelim.)

-Karşımızdakinin taktiklerini artık biliyoruz.Bunları bize karşı hangi zamanlarda ve hangi koşullarda uygulayacağını bilmemiz gerekmektedir.Çünkü pazarlık anında bocalamak isteyeceğimiz son şeydir.

-Yeni adımda artık karşıdakinin yöntemlerini ve zamanlamasını bildiğinize göre sıra bizim taviz ve pazarlık politikamızda.(Kapsamlı bir konu olduğundan taviz politikalarımızı farklı bir başlıklar altında inceleyeceğiz.)

-Tavizlerimizi karşı tarafın tavizleriyle ayarlarken her zaman küçük olandan başlamalıyız.Unutmayalım ki pazarlık yöntemlerinde "Hepsini istiyorum" çok genel bir yöntemdir.Bu bize güçlü görünüm sağlayacaktır ve güçlü görünen kişi ile herkes anlaşmak ister.

-Tavizlerimizi sırayla uyguladık ve tam planladığımız gibi gidiyoruz.Ancak can alıcı noktaya geldik.SON KART!

-Son kart karşıdakinin bize mecburiyet hissini uyandırır.Bazen piyasada tekel olmamız,bazen kalitemiz bazen hızımız gibi bizi en iyi kılan özelliklerdir son kartımız.Ancak son kartımızı mümkün olduğu sürece elimizde tutmaya çalışmalıyız.Ancak yanlış kullanılan bir son kart bize facia denebilecek sonuçlar oluşturulabilir.Pazarlığı-tartışmayı kaybedebilmemize sebep olabilir.Çünkü unutmayalım ki karşımızdakinin de bir son kartı mutlaka olacaktır. :)